Pełna treść dostępna jest wyłącznie dla zalogowanych

Masz już subskrypcję? Zaloguj się!

Pokarmy potencjalnie alergizujące

dr hab. n. med. Andrea Horwath
Żywienie niemowląt w pierwszym roku życia ODC. 4/5

Na co zwrócić uwagę - aktualne wytyczne.

Transkrypcja video Pokarmy potencjalnie alergizujące 

00:00:00 

 

00:00:02 

 

00:00:02 

 

00:00:02 

 

00:00:04 

 

00:00:04 

 

00:00:16 

Mnie państwo teraz kilka film na temat wprowadzenia pokarmów potencjalnie alergizujących mowy mieć to temat, który zawsze budzi najwięcej emocji i najwięcej dyskusji. 

00:00:29 

 

00:00:29 

 

00:00:30 

Do pokazał potencjalnie alergizujących. Zaliczamy te pokarmy, które danych populacjach wiążą się z największemu ryzykiem wystąpienia reakcji alergicznych i to w naszej populacji będzie oczywiście mleko ja ją, ale także orzechy, gluten, ryby i owoce morza. 

00:00:49 

 

00:00:49 

 

00:00:51 

Wciąż czekamy na najnowsze etyczne Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii klinicznej. W tamtym roku mieliśmy okazję. 

00:01:02 

Na zjeździe breaki obserwować przegląd piśmiennictwa wszystkich najnowszych badań z randomizacją i dowodów naukowych. Co to właśnie prewencji alergii, ale ostateczny kształt wytycznych jeszcze nie powstał i ja nie będę się do tych wytycznych w dniu dzisiejszym od. 

00:01:25 

 

00:01:25 

Nosić. Niemniej jednak nasze zalecenia żywieniowe oczywiście odnoszą się tak, że do pokarmu potencjalnie alergizujące. 

00:01:36 

Wie Pan, są widzą do dwutysięcznego 7. Yy roku mieliśmy w zwyczaju opóźniać fill pokarmy potencjalnie alergizujące. Ja sobie pozwoliłam zaczerpnąć ten slajd z pani profesor Chajewski, bo on pięknie pokazuje, że w chwili obecnej wszystkie wytyczne są zgodne, że nie ma danych naukowych. 

00:02:00 

Które by wskazywały na to, że należy opóźniać i że jest to uzasadnione w UE prewencji alergii. 

00:02:13 

Dzieci starszych i osób dorosłych. 

00:02:17 

 

00:02:19 

 

00:02:19 

 

00:02:20 

 

00:02:20 

 

00:02:21 

EE, jeżeli przyjrzymy się badaniom yy, to tutaj was to przypomnieć? 2 podstawowe badania z londy lizać ją dotyczące wprowadzenia pokarmów potencjalnie alergizujących, które zmieniły nasz sposób patrzenia na wprowadzenie tych pokarmów, aczkolwiek oczywiście dzisiaj dysponujemy znacznie większą ilością tych badań. Pierwsze i największe badanie, które odrzuciło zupełnie nasze spojrzenie na pokarmy alergizujące, to było słynne badanie lips tady. 

00:02:53 

Yy publikacj a w dwutysięcznym 15 roku. 

00:02:56 

 

00:02:56 

Autorze tego badania postawili sobie pytanie, czy źle, czy wczesne to było sprowadzanie między 4 a 11 miesiącem życia do diety niemowląt z grupy ryzyka? 

00:03:11 

Wystąpienia alergii, niewielkich ilości pokarmów zawierających orzechy ziemne wpływała na często ich nietolerancji w wieku 60 miesięcy, czyli długo pięcioletnie. 

00:03:25 

 

00:03:26 

Populacją badaną były niemowlęta. Tak jak już powiedziałam z grupy ryzyka a czyli one miały ciężki wypryski lub alergię na białko. 

00:03:35 

Jaja kurzego stwierdzane sn. 

00:03:39 

I interwencją, którą tutaj zastosowane była wprowadzaniem. 

00:03:47 

Pokarmów zawierających białko orzeszków dążono do tego, żeby tygodniu fill było to około 6 g białka, Fill 2. Grupa nic nie dostawała, czyli były pozbawione jakiejkolwiek ekspozycji na białka, orzeszku i punktujemy końcu, aby była olandia na orzeszki w 60 miesiącu. 

00:04:02 

 

00:04:12 

Żyć i wyniki tego badania były bardzo spektakularne, bo wśród dzieci, które wyjściowymi były uczulone ryzyko rozwoju alergii na orzechy spadło o ponad 86%. Zatem widzą państwo, jak ogromne znaczenie nad oprogramowaniu metaboliczną, w którym mówiłem na samym. 

00:04:24 

 

00:04:36 

 

00:04:37 

Wstępie Il Il te preferencje żywieniowe i wprowadzenie pokarmu ma absolutnie znaczenie na to, jak będziemy dalej funkcjonować, a u dzieci wyjściową, uczulonych to ryzyko było zmniejszone o fill blisko 70%, więc spektakularnie fill widzimy tutaj spotkać marny efekt tej wczesnej interwencji żywieniowej. 

00:05:06 

 

00:05:06 

Ten efekt był tak duży, że fill zaraz za tym badaniem za wynikami tego badania tak naprawdę eksperci zdecydowali się na zalecenie, że w krajach, w których alergia na orzeszki ziemne jest problemem, czyli wysokiego ryzyka wystąpienia alergii, należy rekomendować wczesne wprowadzenia produktów zawierających orzeszki ziemne do diety dzieci z grupy zwiększonego ryzyka i oczywiście o ile krajach, gdzie alergia na orzechy. 

00:05:40 

Jest częsta tą zalecenie nie budzi żadnych wątpliwości. 

00:05:44 

 

00:05:45 

A tyle musimy sobie zdawać sprawę, że w Polsce wciąż ta alergia nie jest alergią wiodącą, czyli z praktycznego punktu widzenia orzechy powinniśmy traktować jak każdy inny pokarm. 

00:06:02 

Uzupełniające, oczywiście mając na uwadze. 

00:06:05 

W grupach ryzyka, że może być potencjalnie alergizujących i. 

00:06:10 

Jeżeli są rodziny, których. 

00:06:13 

Jeśli często yy goszczą na stole, nie ma nic przeciwko temu, aby one także znalazły się w diecie takiego niemowlęcia. Natomiast oczywiście, jeżeli są rodziny, w których one stanowią. 

00:06:29 

 

00:06:31 

Rzadkość wręcz prawie w ogóle nie goszczą. No nie ma też powodu do przyspieszania wprowadzenia takich produktów zawierających te białka fill orzeszków swoim składzie mieli jedna. 

00:06:43 

Podsumowując, nie ma powodów, żebyśmy takie produkty opóźniali, a ja przypominam, że tutaj oczywiście śladowe ilości orzechów są dostępne w bardzo wielu produktach. W chlebie różnego rodzaju. 

00:07:00 

Biszkoptach właśnie pieczywie poprawia masło orzechowe, poprawia smak wielu potraw. W związku z tym tutaj to nie opóźnianie tych orzeszków w diecie. Dzieci wydaje się dosyć istotne. 

00:07:18 

 

00:07:19 

 

00:07:19 

2 ważnym badaniem dotyczących pokarmów potencjalnie alergizujących jest badanie. Idzta o to, że tego pierwszego badania oraz badania przeprowadzone. 

00:07:29 

 

00:07:29 

 

00:07:29 

A więc tak zachwycili się wynikami, że od razu zostało zaplanowane. Jak był poległy badanie, które miały nieco szersze spojrzenie na pokarmy alergizujące i to uwzględniało grupy tych 6 najważniejszych alergię no mleka, jaja, glutenu, ryb, orzechów i soi. W związku z tym. 

00:07:56 

 

00:07:56 

Te pokarmy z były zalecane już w 5 miesiącu życia fl, podobnie jak badanie lub stawy z tym, że tam tylko dotyczy orzeszku, a tutaj dotyczyły wszystkich pokarmów. 

00:08:11 

Tak naprawdę potencjalnie alergizujące. 

00:08:14 

No i jeżeli? 

00:08:16 

Spojrzymy na wyniki badania zgodnie z intencją leczenia. No to nie było tutaj różnicy. 

00:08:26 

Między niemowlętami, które otrzymywały. 

00:08:29 

 

00:08:29 

Tą wczesną ekspozycję na te alergeny potencjalnie alergizujące, a dzisiaj, które miały były karmione w sposób tradycyjny, czyli jakby nie było przyspieszony. Ten wprowadzanie pokarmów potencjalnie alergizujących natomiast różnicę taką uzyskano w grupie. 

00:08:52 

Jeżeli wyniki analizowane zgodnie z protokołem, czyli zgodnie hmm. 

00:09:00 

 

00:09:00 

Z tym, że dzieci rzeczywiście otrzymały zaplanowane te 6 alergenu, bo tutaj głównym powodem łamania protokołu była brak akceptacji niektórych pokarmów przez niemowlęta włączone do tego badania i rzecz jasna płukam tak jak mleko. 

00:09:22 

Zawierające białka mleka krowiego nie znacznie łatwiej akceptowany niż ryby czy inne pokarmy potencjalnie alergizujące, na przykład jak ten, co wynika praktycznego z badań. No wczesne wprowadzenie pokarmów potencjalnie alergizujących. 

00:09:42 

 

00:09:43 

Można sprowadzać fill w dowolnym czasie po 4 miesiącu życia, czyli ani przyspieszamy amy, opóźniamy, nie ma danych, że unikanie lub opóźnianie wprowadzenia pokarmów potencjalnie alergizujących powyżej 4 6 miesiąca życia zmniejsza ryzyko alergii. 

00:10:04 

 

00:10:04 

Następnych miesiącach, a nawet latach życia dziecka. No to o czym już wspominałam na podstawie badania lips tady, że w grupach ryzyka wystąpienia alergii na orzeszki ziemne, czyli u dzieci jest ciężko egzemą i alergię na ja ją należy rekomendować wczesne, ale w czasie okresu całego dozwolonego dla wprowadzenia pokarmów rozszerzonego pokarmu. 

00:10:35 

Przepraszam uzupełniających, czyli szerokie granice otwarte 11 miesiąc życia, prowadzenie orzeszków ziemnych. 

00:10:44 

 

00:10:44 

Następny pokarm fill potencjalnie alergizujących. To jest jajo. Wiemy, że już poprzednie wytyczne zmieniły nasze nastawienie do jajka. Wcześniej dzień mieliśmy, odbieraliśmy żółtko od białka. Wiemy, że żółtko jest tym produktem mniej alergizujących. Główne alergeny jaja znajdują się jednak. 

00:11:07 

 

00:11:08 

 

00:11:08 

O białku a żółtko ma znacznie wyższe wartości odżywcze, więc to była ta część, na której nam najbardziej zależało ll obecne wytyczne rekomendują przyjmowanie całego jaja bez rozdzielania na żółtko i białko, bo natomiast to na co zwracają uwagę eksperci na na formy jaja, którą podajemy mianowicie, że był. Nie były tam obecne alergia my surowego jaja feel. 

00:11:38 

No może się zdarzyć w mało ściętej jajecznicy może się zdarzyć w mało ściętym obleci. 

00:11:38 

 

00:11:45 

 

00:11:45 

 

00:11:46 

Ja już sadzonym koglu moglu wykonie mogę zresztą nie jest zalecany ze względu na wysokie ryzyko samo mellow Ll. Dlaczego w ogóle ja ją jest takim rekomendowane? 

00:12:01 

I to dosyć wczesny rozwój komentowanym pokarmem uzupełniającym, bo ma niezwykle gęstą, zwartą, gęstą wartość energet. 

00:12:10 

 

00:12:11 

Jest źródłem tłuszczu, ale pamiętajmy, że nawet tym pierwszym okresie życia w pierwszym roku życia nie boimy się tłuszczów. Nasyconych cholesterolu jest nam potrzebny do rozwoju ośrodkowego układu nerwowego synapse siatkówki. 

00:12:28 

W związku z tym, chcąc mieć zdrowe, inteligentne dzieci, nie ograniczamy cholesterolu w tych pierwszych miesiącach życia fill jest źródłem żelaza. 

00:12:41 

Witam jest z grupy B No właśnie zbędna to na tą tłuszczyk jest tak, że bogatym źródłem metalowe. 

00:12:49 

Fill tym samym czasie powinniśmy rekomendować jajo inne pokarmy uzupełniające, czyli po takiej wstępnej akceptacji widzimy, że kaszka warzywko dziecko sobie akceptuje, to możemy dosyć szybko reglamentować blendowanie jaja z takiego praktycznego punktu widzenia. Jedno małe od tego małe ja ją tygodniowo, czyli 2 razy po pół jaja. 

00:13:07 

 

00:13:15 

 

00:13:15 

Wydaje się w tym pierwszym okresie zupełności wystarczające do pokrycia zapotrzebowania, a jednocześnie do zaakceptowania przez dziecko. No i o tym, co wspominałam, nie podajemy formu surowych i EL ze względu raz zakażenia samo no ale z 2, że oczywiście mój e alergeny jaja są te alergeny, które podlegają obróbce termicznej i wysoka temperatura zmniejsza, ale. 

00:13:46 

 

00:13:46 

Względność, czyli zmieniali Upieczonym czy właśnie ugotowanym na twardo. 

00:13:52 

Ryzyko jakieś działań niepożądanych będzie znacznie niższe niż przy ekspozycji na iają mieście. 

00:14:02 

Następny program potencjalnie alergizujących to glutem. 

00:14:08 

 

00:14:08 

Jest mi niezwykle miło mówić o glutenie i wprowadzeniu go do diety, dlatego, że pani profesor Szajewska, niewątpliwie ma tutaj odciśniętą swoją rolę w historii tych zaleceń na stałe. Po pierwsze mieli. 

00:14:27 

Mamy przyjemność PL z szefową brać udział w jednym z badań dotyczących właśnie i wczesnej exp. 

00:14:33 

 

00:14:36 

 

00:14:36 

 

00:14:38 

W badaniu prewencji duje ogólnoeuropejskim BADANIU, bo było to jedno z 2 badań, które zmieniło spojrzenie. 

00:14:49 

A gluten i na jego rolę czas i sposób prowadzenia w diecie dzieci Dwutysięcznym 14 roku niezależnie publikację 2 niezależnych badań właśnie prewencji the wczesna ekspozycja i badanie CLF badań. 

00:15:12 

 

00:15:12 

Opóźniania wprowadzenia badanie włoskie glutenu do diety l. Wyniki tych badań dały asumpt. Do podjęcia dyskusji nad zmianą wytycznych dotyczących sposobów prowadzenia i ilości ll glutenu do diety dzieci i dwutysięcznym 16 roku Europejskiej towarzystwo Gastrologii, hepatologii i żywienia dzieci opublikowało wytyczne. 

00:15:42 

 

00:15:42 

 

00:15:42 

Właśnie auspicjami pani profesor, co tutaj takiego najważniejszego zmieniały te wytyczne stosunku do wcześniejszego wprowadzenia jej rozumienia wprowadzania glutenu do diety? 

00:15:56 

Po pierwsze karmienie piersią powinno być promowane ze względu na liczne korzyści, ale nie wykazano, aby samo karmienie wpływało na zmniejszenie ryzyko wystąpienia celiakii. 

00:16:10 

Badania nie dały takich podstaw. Czas wprowadzania glutenu do diety, tak jak każdy inny pokarm uzupełniający szeroka granica między 4 12 miesiącem życia. No i teraz najważniejsze rzeczy, na którymi tak naprawdę w tej kwestii debatowali. 

00:16:19 

 

00:16:32 

 

00:16:32 

To ilość. 

00:16:34 

Zasadzie optymalna ilość glutenu i jak szefowa zawsze podkreśla, mimo bardzo długich dyskusji, jakby takiego ostatecznego konsensusu nie było, ale ma to o tyle znaczenie, że oczywiście każda matka karmiąca chce mieć konkretne wytyczne. 

00:16:54 

No i wychodząc na przeciw tym oczekiwaniom, analizując wszystkie dostępne dane, której zawsze pani profesor Szajewska, pokazuje, co znaczy duża. 

00:17:05 

Versus mała ilość glutenu. 

00:17:08 

No i zawsze w tych zaleceniach żywieniowych rekomendujemy na początku niewielką ilość glutenu, żeby właśnie nie przeładowywać pierwszych etapach wprowadzenia glutenu do diety. 

00:17:25 

Milością tego alergenu tego białka i zaglądając znów do naszych najnowszych rekomendacji. 

00:17:35 

 

00:17:35 

I nie i podsumowując to, o czym przed chwilą mówiłam liczne korzyści na temat kamienia naturalnego piersią były też przeze mnie szeroko omawiane powinny skłaniać nas do kontynuacji karmienia piersią, ale same kamienie pozostaje bez wpływu na zmniejszenie ryzyka wystąpienia w cenie ja. 

00:17:59 

Czas wprowadzenia w dowolnym okresie po ukończeniu 4 miesiąca życia i i do ukończenia tego pierwszego roku życia. Fill ważne jest, aby unikać dużych ilości glutenu w pierwszym okresie zatem też nie rekomendujemy późnego wprowadzenia, bo zwykle co 10 11 miesiąca życia dziecko już jest. 

00:18:07 

 

00:18:21 

 

00:18:21 

Przygotowane do przyjęcia posiłku, które ma większą objętość, a te początkowe tygodnie wprowadzenia to smakowanie. To właśnie są takie niewielkie ilości i to jest taki odpowiedni okres wprowadzenia wtedy, kiedy jeszcze jest dominująca to karmienie, sposób naturalny i pod osłoną tej piersi matki. 

00:18:45 

 

00:18:46 

Jej ostatnie chwile pokarmów uzupełniających tych alergizujących to oczywiście ryby. Zawsze pytanie, które tutaj się pojawia, czy podawać ryby czy bezpieczniejsza jest suplementacja kwasami Omega 3? O kwasach Omega 3 już trochę mówiłam, one są niezb. 

00:19:08 

 

00:19:09 

Ja w tym pierwszym okresie życia, dlatego prawidłowego rozwoju ośrodkowego układu nerwowego połączenie synapsy, rozwój siatkówki, potencjały wywołane na to mamy dowody, że rzeczywiście wpływa na funkcjonowanie dzieci, zatem wiemy, że on ten składnik jest niezbędny w żywieniu dziecka. No ale obecne rekomendacje dosyć jednoznacznie mówią. 

00:19:35 

Że jeżeli dziecko jest karmione w sposób naturalny, nie trzeba dodatkowo suplementować matki karmiące D jeżeli w jej diecie mamy tą zawartość kwasów Omega a 3 połowy że 200 mg. Oczywiście jeżeli mama absolutnie nie toleruje żadnych ryb i wiemy, że ta dieta jest uboga w kwasy Omega 3 no to rekomendowana jest tam minimalna dawka 406 SET. 

00:19:43 

 

00:20:05 

Miligramów tutaj każda eliminacja z. 

00:20:08 

Diety dobrze by było przedyskutować to z dobrym. 

00:20:12 

 

00:20:13 

Ze specjalistą do żywienia, aby ta dieta była odpowiednio zbilansowana. Jeżeli dzieci karmione są mlekiem modyfikowanym, nie trzeba dodatkowo suplementować takich niemową, bowiem według obecnie obowiązujących wytycznych wszystkich preparaty są suplement owane i mają tą niezbędną zawartość. DHA zapewniające optymalne rozwój dziecka, więc tutaj nie ma takiej konieczności. Natomiast dzieci. 

00:20:43 

 

00:20:44 

Pierwszego półrocza życia wtedy, kiedy już wprowadzamy pokarmy uzupełniające dobrym źródłem w pełniej za pokrywającym zapotrzebowanie na kwasy Omega 3 są ryby i. 

00:21:00 

 

00:21:00 

Jej wcześniejsze zalecenia i obecnie rekomendują jedną 2 porcję tłustych ryb tygodniowo. To znaczy podja, żeby lepiej zrozumieć dla człowieka dorosłego porcja to jest wielkość dłoni naszej, natomiast dzieci. No to jest 2/3 dłoni. 

00:21:22 

 

00:21:22 

 

00:21:23 

 

00:21:23 

Czyli proporcja tak naprawdę wcale nie jest bardzo znaczna do akceptacji i do spożycia przez dziecko. Oczywiście pytanie, które od razu się nasuwa, jak już wiemy, ile i jak często podawać to, które ryby będą najbardziej bezpieczne? Tutaj wiemy, że obawiamy się tego ryzyka zanieczyszczenia metalami ciężkimi. 

00:21:54 

W związku z tym. 

00:21:56 

 

00:21:56 

Zalecane są ryby, które nie magazynują EE tych toxy łosoś dosz ll makrela, atlantycka czy węgorz natomiast ryby niezalecane to ryby drapieżne rekin miecznik a okoniu makrela królewska. Ponieważ stężenie tutaj tych toksyn jest znacznie wyższej ryzyko przekroczenia tych bezpiecznych nam jest znacznie znacznie wyższe. 

00:22:27 

 

00:22:28 

 

00:22:28 

 

00:22:29 

EE i EE. 

00:22:30 

EE ostatnio już kilka naprawdę słów na temat mleka krowiego i jeżeli dziecko jest karmione w sposób naturalny lub nawet jeżeli nie jest tak nowy sposób naturalny, ale mlekiem modyfikowanym, to w zasadzie w ogóle nie ma konieczności wprowadzenia mleka, bo. 

00:22:50 

Poza wprowadzamy pokarmy uzupełniające na Las ja się przypomnę głównie chodzi o to żelazo, którego poziomem wyczerpują się magazyny, wyczerpują się na granicy tego pierwszego 2 półrocza życia. Mleko ochronie ani nie jest bogatsze w żelazną jest pozbawione i nie dość, że. 

00:22:52 

 

00:23:10 

 

00:23:10 

Nie dostarcza żelaza to jeszcze wprowadzanie posiłków oparta mleka krowie będzie powodowało eliminację możliwości wprowadzenia innych pokarmów właśnie w to żelazo, bo Boga zatem, czy powinniśmy w ogóle wprowadzać? No jeżeli w ogóle to nie stosować jako głównego napoju, on ma obecne zalecenia, mówią, że do. 

00:23:33 

 

00:23:33 

Na przykład jako dodatek trochę śmietany do zupy. Owszem, tak, ale absolutnie nie jako główny posiłek. Zresztą nawet powyżej pierwszego roku życia to dzienne spożycie nie przez melka nie modyfikowanego nie powinno przekraczać 500 ml właśnie ze względu na ryzyko. 

00:23:55 

 

00:23:57 

Rozwoju niedokrwistości. 

00:24:00 

L no wiem dzieci starszych, ale nie w pierwszym roku życia lll. No ze względu oczywiście na te cardio produkcyjne właściwości to zle kosztów i żoną zawartością tłuszczu. 

00:24:13 

Jeszcze raz przypominam, że w pierwszym roku życia nie mamy takiego obowiązku i w związku z tym masłem na przykład jako produktach zwierające alergeny do K mleka krowiego jak najbardziej zalecamy jak najbardziej. My może się znaleźć w diecie. Nie wiem o bycie inne mleka, fill kozie Owcze. 

00:24:32 

 

00:24:33 

Podobne ryzyka rozwoju niedokrwistości. Jeśli w ogóle chcemy wprowadzać jakieś twarogi jogurty, to tylko po to, żeby wykształcać preferencje smakowe konsystencje. 

00:24:47 

Pokarmu właśnie ze względu na rozwój tych umiejętności oralną motorycznych, a nie ze względu na jakieś dodatkowe wartości odżywcze, można jako przekąskę, ale nigdy jako główny posiłek i te pokarmy potencjalnie alergizujące także państwo odnajdą w tej tabeli żywienia najnowszych wytycznych żywienia. 

00:25:01 

 

00:25:11 

 

00:25:11 

 

00:25:12 

 

00:25:13 

 

00:25:13 

 

 

Pozostałe odcinki

Podobne materiały