Pełna treść dostępna jest wyłącznie dla subskrybentów

Masz już subskrypcję? Zaloguj się!

Dieta ketogenna

dr n. o zdr. Aleksandra Pituch-Zdanowska

Zastosowanie diety ketogennej m.in. w stwardnieniu guzowatym i zespole Doos.

  W świetle obecnej, coraz większej mody na dietę ketogenną, stosowaną jako dieta odchudzająca, należy zawsze podkreślać, że jest to dieta lecznicza, która może być stosowana wyłącznie pod kontrolą doświadczonego lekarza i dietetyka i/lub pielęgniarki, a jej stosowanie musi być na bieżąco, regularnie monitorowane.

W tabeli 1 i 2 zebrano wskazania oraz bezwzględne przeciwwskazania do stosowania diety ketogennej.

Tabela 1. Dieta ketogenna – możliwości zastosowania

·       Zespół Doose

·       Z. Westa

·       Z. niedoboru transportera glukozy - GLUT-1

·       Niedobór dehydrogenazy pirogronianowej

·       Z. Dravet

·       Z. Retta

·       Stwardnienie guzowate

 

Tabela 2. Bezwzględne przeciwwskazania do stosowania diety ketogennej

·       Pierwotny niedobór karnityny

·       Niedobór palmitoilotransferazy karnitynowej typu I i typu II

·       Niedobór translokazy karnityny

·       Zaburzenia β-oksydacji kwasów tłuszczowych

o   niedobór dehydrogenazy acyloCoA średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCAD)

o   niedobór dehydrogenazy acyloCoA długołańcuchowych kwasów tłuszczowych (LCAD)

o   niedobór dehydrogenazy acyloCoA krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCAD)

o   niedobór dehydrogenazy 3-hydroksyacylo-CoA długołańcuchowych kwasów tłuszczowych

o   niedobór dehydrogenazy 3-hydroksyacylo-CoA średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych

·       Niedobór karboksylazy pirogronianowej

·       Cukrzyca

·       Kwasice organiczne

·       Porfiria

Dieta ketogenna nie powinna być również stosowana w przypadku:

  • Poważnych chorób wątroby
  • Kamicy dróg żółciowych

Chorób trzustki

  • Niewydolności nerek
  • Hipoglikemii o niewyjaśnionej przyczynie
  • Rodzinnej hiperlipidemii

 

Odmiany diety ketogennej:

  • klasyczna oparta na długołańcuchowych kwasach tłuszczowych (LCT – long-chain triacylglycerols) stosowana w proporcji 4:1 lub 3:1; klasyczna dieta ketogenna
    w proporcji 4:1 dostarcza 90% energii z tłuszczów,
  • dieta ketogenna MCT oparta w większości na kwasach tłuszczowych o średnich łańcuchach (MCT – medium chain triacylglycerols), taka dieta dostarcza 70-75% energii z tłuszczów (łącznie z MCT i LCT) co pozwala na uwzględnienie większej porcji białka i węglowodanów w diecie,
  • modyfikowana dieta Atkinsa bazująca na niskim indeksie glikemicznym pokarmów.

Proporcja ketogeniczna

Stosunek wagowy tłuszczu do łącznej ilości białek i węglowodanów, np. stosunek 4:1 lub 3:1. Proporcję tą należy rozumieć w następujący sposób - na każde podane odpowiednio 4 lub 3 g tłuszczu przypada łącznie 1 g białek i węglowodanów. W zależności od pacjenta lekarz ustala jaka proporcja jest właściwa i rekomendowana. Klasyczna dieta ketogenna oparta jest o proporcję 4:1. Zazwyczaj rekomendowana proporcja dla dzieci poniżej 2. roku życia jak również nastolatków wynosi 3:1. U niemowląt czasami możliwe jest częściowe karmienie pokarmem matki pod ścisłą kontrolą lekarza prowadzącego. 

Możliwe działania niepożądane diety:

  • senność,
  • wymioty,
  • niechęć do jedzenia,
  • ból brzucha,
  • spadek stężenia glukozy we krwi,
  • zwiększone zakwaszenie krwi,
  • zaparcie,
  • kamica nerkowa (u ok. 6% dzieci może wystąpić),
  • spowolnienie wzrostu (u młodszych dzieci, przy długotrwałym stosowaniu diety). 

Kalkulacja diety ketogennej - przykład

(pochodzi z The ketogenic and modified Atkins diets – treatment for epilepsy and other disorders” Kossoff E i wsp., New York 2016)

4-latka, masa ciała = 15 kg. Zalecona dieta: klasyczna dieta ketogenna proporcja 4:1

Ustalone przez dietetyka zapotrzebowanie energetyczne na kg masy ciała = 72 kcal/kg

Całkowite zapotrzebowanie energetyczne = 15 kg x 72 kcal = 1085 kcal/dziennie

Kompozycja „jednostki dietetycznej” - jednostki dietetyczne stanowią elementy składowe diety ketogennej. W klasycznej diecie ketogennej o proporcji 4:1 na 4 g tłuszczu przypadał g białka i węglowodanów łącznie. 1 g tłuszczu to 9 kcal/g czyli 4 x 9 kcal = 36 kcal. 1 g białka i węglowodanów to 4 kcal/g czyli 1 x 4 kcal = 4 kcal

Kilokalorie na jedną jednostkę dietetyczną = 36 kcal + 4 kcal = 40 kcal

Jednostki dietetyczne pac...

Pozostałe 80% treści dostępne jest tylko dla subskrybentów.

Subskrybuj

Podobne materiały